Läs om spel, risker och självavstängning HÄR

 

 

Berätta historien bakom ditt lottnummer! Skicka ett mejl till: kommunikation@datumlotteriet.se


 

Nanne Grönvall har valt hundens födelsedag som lottnummer

Ripley är vår bebis!

Lyckohund: Nannes lott i Datumlotteriet består av hunden Ripleys födelsedag: 120509.  Foto: Malin Bondeson

Lyckohund: Nannes lott i Datumlotteriet består av hunden Ripleys födelsedag: 120509. Foto: Malin Bondeson

Nanne Grönvall är med i Datumlotteriet för dess viktiga ändamål. Och när den folkkära sångerskan skulle välja ett personligt lottnummer – sitt datum – så valde hon att hylla familjens ögonsten och tog samojeden Ripleys födelsedag.

 

Nanne Grönvall, 59, är en av Sveriges mest folkkära sångerskor. Hon har deltagit i Melodifestivalen inte mindre än 10 gånger och vann 1996 med låten ”Den vilda”. Sedan dess har artisten stått på scenen i otaliga produktioner, setts i ”Let’s Dance” och på teaterscenen i bland annat ”Snövit” och ”Rebecca” och har en självklar plats i svenska folkets hjärtan.

Nanne berättar varför hon valt sitt specifika lottnummer 120509 – det är för att hedra familjens älskade hund Ripley, av rasen samojed, som har betytt mycket för henne.

– Att ha ett husdjur ger en enorm kärlek. Han är vår bebis och när vi fick honom var det lite som att få småbarn igen, berättar Nanne.

Det var sonen Charlie som ville skaffa hund och då sångerskans make Peter är allergisk föll valet på just Samojed som är en allergivänlig ras. Peter fick även gosa och vara nära Ripley på kenneln för att säkerställa att Peter inte fick några allergiska reaktioner.

– Sedan, när valpen kom hem till oss, blev ingenting sig likt. Ripley blev vår bebis så när Charlie flyttade hemifrån så småningom förhandlade vi om umgänget och bestämde oss för att ha delad vårdnad om Ripley. Nu är Ripley på dagis på dagarna och när vi kör honom dit ylar han av glädje över att få träffa sin flock.

Nanne trodde det skulle bli svårt att lämna honom på dagis men om inte Ripley får komma dit blir han uttråkad och less och han är lika glad när hon hämtar honom på eftermiddagen.

– Han är lika överlycklig när jag hämtar honom, han har fått hänga med sina kompisar hela dagen och är redo att åka hem. Nu när han är nio år har han blivit lugnare men som valp var det som att ha ett litet barn hemma igen.  Vi fick gå ut med honom regelbundet och passa honom och han var väldigt vild som liten.

Polarhunden Ripley älskar kyla till skillnad från sin matte som älskar värme och när det är riktigt kallt vill han gå på långa promenader, något som Nanne inte är så förtjust i. Däremot när det är sommar och varmt vill han helst ta det lugnt och inte röra på sig för mycket. Typiskt då Nanne tycker det är perfekt väder för långpromenader.

– Rasen används som draghundar i Antarktis så han tycker det är toppen när kallt ute. Och han vill inte gärna ligga i vår säng för det blir för varmt under täcket. I stället ligger han på golvet så nära sängen han kan.

Ripley älskar också familjens katter som alltid följer med på kvällspromenaderna. Dagtid är det för mycket bilar och folk i rörelse för dem men kvällarna är lugna. Då går Ripley i spetsen och katterna följer efter honom.

– Ibland kan vi vara ute länge men de följer med hela vägen, så fint att se. Peter och jag är också tacksamma att vi får komma ut och röra på oss och vi går ut med Ripley tre gånger om dagen varav en av de stunderna är minst 1,5 timme så vi får verkligen motion. Jag hade inte kommit ut om vi inte hade honom. Och forskning visar att människor som har husdjur oftare känner en trygghet och att det är viktigt med beröring, att vara nära dem.

När Nanne drabbades av bröstcancer 2006 var det ett tungt besked. Hon fick operera bort en bit av bröstet och strålbehandlades. Trots att det är 15 år sedan tänker hon ibland på cancern, men sångerskan är otroligt tacksam över att forskning går framåt då det har räddat hennes liv.

– Jag går på kontroller och det finns ju alltid där i huvudet samtidigt som jag känner en enorm tacksamhet. Kampen mot cancer är självklar och det positiva är att det går framåt med forskningen, vi måste fortsätta kämpa.

Att hon valde att engagera sig i Datumlotteriet var ett naturligt val då Datumlotteriet är Prostatacancerförbundets och Bröstcancerförbundets eget lotteri. Nanne vet vikten av att samla in medel till förbunden som bidrar till forskning och stöttar både drabbade och anhöriga, bland annat.

– Vi har kommit så långt och det är fint och viktigt med alla kampanjer som görs för att få bukt med cancer.

Nu ser hon fram emot en fartfylld tid och har många järn i elden. Hon har börjat uppträda igen, när pandemin tillåtit det, och planerar att släppa ny musik med gruppen One More Time där maken Peter och sångerskan Maria Rådsten ingår.

– Vi vill släppa nytt, det är 25 år sedan vi gjorde något tillsammans. Och även om det stundtals är hektisk och mycket att göra i mitt liv så finns alltid Ripley som väntar på mig hemma.

Se filmen om Nanne och Ripley nedan! 

 

 

Ripley har varit med familjen i 10 år och är Nannes första hund. Foto: Malin Bondeson

Ripley har varit med familjen i 10 år och är Nannes första hund. Foto: Malin Bondeson

"Bebisen" Ripley är av den allergivänliga rasen Samojed.

"Bebisen" Ripley är av den allergivänliga rasen Samojed.

Bröstcanceröverlevaren Nanne gick med i Datumlotteriet för att stötta kampen mot bröst- och prostatacancer. Foto: Malin Bondeson

Bröstcanceröverlevaren Nanne gick med i Datumlotteriet för att stötta kampen mot bröst- och prostatacancer. Foto: Malin Bondeson


 

Zübeyde har valt systerns födelsedag som lottnummer

Sultan är min turgumma!

 

Det började med bitmärken, men övergick till kramar. Kärlek var det från första stund. För Zübeyde finns ingen viktigare person än Sultan – lillasystern som hon lovat sin mamma att alltid ta hand om.

700622 är ett viktigt datum för Zübeyde Simsek Gillström. Det var då hon fick en lillasyster. Hon var själv bara elva månader och minns inget annat än att Sultan alltid funnits där.

De föddes för 50 och 49 år sedan, växte upp i lilla Hälleforsnäs som mellanbarnen i en skara på fyra. De var ett syskonpar som ständigt hängde ihop.

När vi var små hade jag bitmärken överallt. Nu pratar Sultan både svenska och turkiska, men det dröjde innan hon lärde sig prata och när hon ville ha uppmärksamhet bet hon. Det var okej för mig, vi har alltid förstått varandra, säger Zübeyde och berättar att hennes lillasyster föddes med Downs syndrom.

När Sultan fått sin diagnos ville myndigheterna placera flickan på institution.

Men då slog mamma näven i bordet och sa att hon tänkte ta hand om sin dotter själv och det gjorde hon så länge hon levde. Mamma oroade sig alltid för hur det skulle gå för Sultan när hon inte längre fanns och hennes stående mantra var ”lämna aldrig bort henne”, säger Zübeyde och berättar att hon sedan tonåren sagt till sin mamma att hon ska se till så att lillasyster har det bra.

Innan mamma dog höll jag hennes hand och lovade att hålla mitt löfte. Det har jag gjort och det är en självklarhet, ingen uppoffring. Efter att vår pappa också lämnat oss flyttade Sultan in hos mig tills jag hittade ett riktigt bra gruppboende till henne.

Det var Sultans första hem utanför familjen och Zübeyde valde boende med omsorg.

Hon bor jättefint och går i en dagverksamhet där hon får sjunga, dansa och göra saker som hon gillar. Hon väver mattor som sedan säljs på en höstbasar. Jag har köpt en matta som min syster vävt, den går i varma gula och orange färger.

Systrarna bor bara två kvarter ifrån varandra och umgås ofta.

Min syster är en sann livsnjutare och vi delar passionen för god mat, shopping och magdans. Vi går gärna ut och äter något gott tillsammans och vi har gått en kurs i magdans ihop. Så fort Sultan hör orientalisk musik ställer hon sig upp och börjar dansa, ler Zübeyde.

Systrarna tycker också om att resa tillsammans och en gång om året åker de till föräldrarnas hemland Turkiet. Det är en tradition som lever vidare sedan de var små. Då reste de med mamma och pappa för att hälsa på hos farfar. Nu åker systrarna till Turkiet för att hälsa på hos mostrar och fastrar och för att pyssla om sina föräldrars grav.

När Zübeyde skulle välja lottnummer till Datumlotteriet var det ingen tvekan. Det skulle självklart vara Sultans födelsedatum!

– Hon betyder mycket för mig och Sultan är dessutom en riktig turgumma. Så fort vi går på Gröna Lund vinner hon en chokladkaka eller två. Hon brukar få dra mina lotter också.

 


 

Mitt datum – vårt bröllopsdatum

"Vigseln tog plats på fjället Flatruet i nordvästra Härjedalen. Det var under Flatruespelen, ett evenemang med idrott och musik som avslutades med vårt allmogebröllop. Inför ett tusental åskådare stegade jag fram över kalfjället efter förridare och musik av spelmän som spelade Klövsjö brudmarsch. När vi kom fram till altaret var där jättemycket folk, besökare från olika länder, anhöriga och bekanta – helt magiskt var det!
Jag och min make Åke fick många underbara år tillsammans. Men 2013 lämnade han mig, han dog av prostatacancer. Jag är med i lotteriet för att stötta Prostatacancerförbundet och Bröstcancerförbundet. Men jag hoppas naturligtvis på att vinna också!"

Anna Greta Dahlin, Jämtland.

Klicka här för att se Anna Gretas historia