Läs om spel, risker och självavstängning HÄR

Berätta historien bakom ditt lottnummer! Skicka ett mejl till: kommunikation@datumlotteriet.se


 

Zübeyde har valt systerns födelsedag som lottnummer

Sultan är min turgumma!

 

Det började med bitmärken, men övergick till kramar. Kärlek var det från första stund. För Zübeyde finns ingen viktigare person än Sultan – lillasystern som hon lovat sin mamma att alltid ta hand om.

700622 är ett viktigt datum för Zübeyde Simsek Gillström. Det var då hon fick en lillasyster. Hon var själv bara elva månader och minns inget annat än att Sultan alltid funnits där.

De föddes för 50 och 49 år sedan, växte upp i lilla Hälleforsnäs som mellanbarnen i en skara på fyra. De var ett syskonpar som ständigt hängde ihop.

När vi var små hade jag bitmärken överallt. Nu pratar Sultan både svenska och turkiska, men det dröjde innan hon lärde sig prata och när hon ville ha uppmärksamhet bet hon. Det var okej för mig, vi har alltid förstått varandra, säger Zübeyde och berättar att hennes lillasyster föddes med Downs syndrom.

När Sultan fått sin diagnos ville myndigheterna placera flickan på institution.

Men då slog mamma näven i bordet och sa att hon tänkte ta hand om sin dotter själv och det gjorde hon så länge hon levde. Mamma oroade sig alltid för hur det skulle gå för Sultan när hon inte längre fanns och hennes stående mantra var ”lämna aldrig bort henne”, säger Zübeyde och berättar att hon sedan tonåren sagt till sin mamma att hon ska se till så att lillasyster har det bra.

Innan mamma dog höll jag hennes hand och lovade att hålla mitt löfte. Det har jag gjort och det är en självklarhet, ingen uppoffring. Efter att vår pappa också lämnat oss flyttade Sultan in hos mig tills jag hittade ett riktigt bra gruppboende till henne.

Det var Sultans första hem utanför familjen och Zübeyde valde boende med omsorg.

Hon bor jättefint och går i en dagverksamhet där hon får sjunga, dansa och göra saker som hon gillar. Hon väver mattor som sedan säljs på en höstbasar. Jag har köpt en matta som min syster vävt, den går i varma gula och orange färger.

Systrarna bor bara två kvarter ifrån varandra och umgås ofta.

Min syster är en sann livsnjutare och vi delar passionen för god mat, shopping och magdans. Vi går gärna ut och äter något gott tillsammans och vi har gått en kurs i magdans ihop. Så fort Sultan hör orientalisk musik ställer hon sig upp och börjar dansa, ler Zübeyde.

Systrarna tycker också om att resa tillsammans och en gång om året åker de till föräldrarnas hemland Turkiet. Det är en tradition som lever vidare sedan de var små. Då reste de med mamma och pappa för att hälsa på hos farfar. Nu åker systrarna till Turkiet för att hälsa på hos mostrar och fastrar och för att pyssla om sina föräldrars grav.

När Zübeyde skulle välja lottnummer till Datumlotteriet var det ingen tvekan. Det skulle självklart vara Sultans födelsedatum!

– Hon betyder mycket för mig och Sultan är dessutom en riktig turgumma. Så fort vi går på Gröna Lund vinner hon en chokladkaka eller två. Hon brukar få dra mina lotter också.

 


 

Mitt datum – vårt bröllopsdatum

"Vigseln tog plats på fjället Flatruet i nordvästra Härjedalen. Det var under Flatruespelen, ett evenemang med idrott och musik som avslutades med vårt allmogebröllop. Inför ett tusental åskådare stegade jag fram över kalfjället efter förridare och musik av spelmän som spelade Klövsjö brudmarsch. När vi kom fram till altaret var där jättemycket folk, besökare från olika länder, anhöriga och bekanta – helt magiskt var det!
Jag och min make Åke fick många underbara år tillsammans. Men 2013 lämnade han mig, han dog av prostatacancer. Jag är med i lotteriet för att stötta Prostatacancerförbundet och Bröstcancerförbundet. Men jag hoppas naturligtvis på att vinna också!"

Anna Greta Dahlin, Jämtland.

Klicka här för att se Anna Gretas historia